• 0
Din Indkøbskurv 0
Eventuel levering til et af vores dækcenter partner for montering af dæk, kan vælges ved checkout!
 • Subtotal
  0 DKK
 • Forsendelse
  0 DKK

  Fri fragt ved 2 stk. eller flere. Motorcykel dæk undtaget, altid fri fragt* (*Til ikke brofaste Ø'er som Bornholm, Samsø med videre, kommer der yderligere et Ø-tillæg på)

 • Moms heraf
  0 DKK
 • Total
  0 DKK

Mønster på dæk

Dækmønstret er det gummilag på hjulet, der kommer i kontakt med vejoverfladen og er den eneste kontaktflade mellem bilen og vejen. Hvis du ser på forskellige mønster på dæk, vil du bemærke en stor variation i deres dækmønster. Det skyldes at slidbanemønster er et unikt design, der forbedrer et køretøj med greb og håndtering under specifikke kørselsforhold.

Dækmønster lovkrav

Der er dæk mønster krav til dybden af en bils dækmønster. For at have et lovligt dækmønster i Danmark, kræver minimum dækmønster på 1,6 millimeter med andre ord; er dit dækmønster dybde nede på 1,6 millimeter skal dækkene på din bil skiftes.

 

Slidbanen er den del af dækket, der kommer i kontakt med vejoverfladen og er det der gør, at bilen bevare dig på vejen. Når du kører, slides dit dækmønster. Såfremt dit dæk mønster er under 1,6 millimeter er dækmønsteret ikke dyb nok og har den ikke anseelig greb på vejen. Bremselængde, styreegenskaber og trækkraft bliver forringet. Nedslidte dæk gøre det svært at styre køretøjet i regnvejr, og chancen for akvaplaning vil forøges. For at gøre det sikkert at køre skal du måle dit dæk mønster dybde som en del af den almindelige vedligeholdelse.

Derfor anbefaler Dæk Drop In følgende dækmønster af sikkerhedsmæssige grunde:
Dækmønster sommerdæk: Minimum dækmønster dybde 3 millimeter.
Dækmønster vinterdæk: Minimum dækmønster dybde 4 millimeter.  

 

Dækmønster Min

Sådan tjekker du dækmønster

 • På dækkene er der placeret en indikator, cirkulært om dækkene i de konstituerende riller i slidbanen, hvis det er lig med slidbanens overdel, skal du stærkt overveje at skifte dæk.
 • Man kan også gøre brug af en måler, der sætter man måleren ned i rillen og presser selve måleren ned til den er lig med rillens top.
 • Kender du 20 kroner tricksen?  Sæt en 20 krone ned i dit dæk mønster. Hvis du kan se teksten på mønten er over dit dækmønster, så er dit dæk mønster lavere en 3 millimeter. Så vil vi anbefale at du skifter dæk. 

 

Det er nødvendigt at kontrollere dine dækmønster regelmæssigt. Dækmønsteret ”som også kaldet slidbane” der er nedslidt, forringer din køreegenskaber, ovenikøbet bruger dit køretøj mere brændstof. Derfor er det vigtigt for din og andres sikkerhed at kontrollere dit dæksmønster regelmæsssigt.

Hvilke forskellige slidbanemønstre er der?


Du har måske hørt udtryk som 'symmetriske' og 'retningsbestemte' slidbanemønstre. Men hvad betyder de egentlig? Og hvad er præcis asymmetrisk mønstre?

Retningsbestemt Mønstre

Retningsbestemte slidbanemønstre


Retningsbestemte dæk er ideelle til sportslige biler, der kører regelmæssigt på våde veje.

Disse dæk har normalt et chevron eller pilformet mønster, som hjælper med hurtig vandforskydning på grund af den uhindrede vandstrøm. De tilbyder derfor høj beskyttelse mod akvaplaning og større retningsstabilitet. Denne type mønster er især velegnet til snedækkede eller mudderbelagte vejoverflader og bruges derfor på vores vinterdæk og helårsdæk.

Retningsbestemte dæk er designet til kun at fungere i en rotationsretning og skal monteres i overensstemmelse hermed. Du finder en pil, der er tydeligt markeret på deres sidevægge, der peger i kørselsretningen.

Symmetrisk Mønstre

Symmetriske slidbanemønstre


I modsætning til retningsbestemt kan symmetriske dæk monteres og drejes i begge retninger, da begge halvdele af slidbanemønsteret er identiske. De er særligt stille og giver god vejhold. Deres lavere rullemodstand reducerer brændstofforbruget og forlænger dækkets levetid. De bruges ofte til erhvervskøretøjer og giver god værdi for pengene for dem, der primært kører korte afstande.

Asymmetrisk Mønstre

Asymmetrisk slidbanemønster


Den første ting du vil bemærke ved asymmetriske dæk er, at de har forskellige mønster på deres indre og ydre skuldre. Hver side tjener et andet formål.

Slidbanemønsterets indvendige sider er ansvarlige for vandforskydning og beskyttelse mod akvaplanning. De ydre skuldre med deres stive slidbaneblokke giver højere sidestivhed, hvilket giver dig højt greb, når du svinger, og når du kører på tørre overflader. Af denne grund er asymmetriske dæk, især populære hos højtydende hatchbacks og sportsbiler.

Den jævne stivhed i mønsterblokkene sikrer en stille indvendig støj gennem hele dækkets levetid.

Med asymmetriske dæk er det vigtigt, at du sikrer korrekt montering. Ordet ”Outside” skal altid vende udad på bilen.

Vi og vores samarbejdspartner bruger teknologier, herunder cookies, til at gør daekdropin.dk mere brugbar og give dig en bedre oplevelse. Du kan læse mere om vores brug af cookies og andre teknologier, under vores persondatapolitik.